.
.

Intresserad av en valp från oss? 

Börja med att fylla i vårt intresseformulär för att få uppdateringar om våra planer och kullar. 


FAQ: Här nedan kan ni läsa mer allmän information gällande vår uppfödning och att köpa en valp från oss. 

Vilka är era avelsmål?
Vårt mål är att föda upp rastypiska, friska och trygga hundar med god mentalitet som fungerar väl i sociala situationer. Vi vill att de hundar vi föder upp är arbetsvilliga och trygga, att de är lekfulla, friska och vänligt sinnade.


Hur är valparna uppfödda hos er?
De första veckorna har de bott i ett eget rum tillsammans med sin mamma, där hon fått vara ifred med valparna och haft lugn och ro. Senare har de flyttat ut i huset för att vara nära oss och socialiseras med både människor och andra hundar. Vi är en familj med 3 barn, 6 hundar och 2 katter, så valparna är vana vid liv och rörelse och allt vad en aktiv familj innebär i form av ljud, besökare och händelser.

Jag har hört att både dvärgschnauzer och MAS är en skälliga raser, stämmer det?
Både ja och nej, båda raserna har viss vakt i sig, det vill säga att de för (o)ljud när de ska berätta att till exempel någon kommer. Men det är väldigt olika på individer, vissa skäller mer och andra inte alls. Det är dock viktigt att man från början är tydlig med valpen vad man önskar och tränar och belönar det beteende man vill ha. Det är bra att veta allt om sin ras, så vi rekommenderar dig att gå in och läsa mer om raserna ni är intresserad av på SKKs sida finns bra information om alla raser.

Hur jobbig är egentligen pälsen att sköta?
Dvärgschnauzer är en trimmras och för att få den välfungerande, snygga och sträva "jackan" som fungerar som smutsavstötande, värmande och avkylande behöver pälsen skötas. Att sköta underullen kan du lätt göra själv hemma och för bästa resultat behöver det göras cirka en gång i veckan och det tar inte lång tid eller är svårt. Hunden behöver trimmas ner cirka var tredje månad, vilket innebär att man plockar bort den gamla pälsen för att ge plats åt ny, detta görs hos någon som kan. För den intresserade anordnas ofta endagarskurser i vardagstrimmning och efter en sådan kurs kan du sköta pälsen själv.

Masen har en mer lättskött päls som kräver visst underhåll, borsta regelbundet så pälsen inte tovar sig, tvätta när den blir lortig och hålla rent i tassar är grundläggande.  Masen fäller två gånger om året och då fäller den nästa all päls. 

Jag vill kunna ha min hund lös, kommer det gå?
Det är svårt att svara på. Alla våra hundar kan gå lösa och håller sig gärna nära sin familj, men det är individuellt och något man behöver träna på. Att lära hunden komma när man ropar och att den ska hålla sig nära är grundläggande träning och vi rekommenderar alla att gå en valpkurs för att lära sig bra grunder i hundträning för enkel och fungerande vardag.


Jag vill gå på utställningar och tävla med min hund, går det?
Om du är intresserad av att ställa ut din valp är det roligt om hunden är snygg och rastypisk, och det är också viktigt att du berättar för oss att du har det intresset så att vi kan välja en passande valp. Om du är intresserad av att tävla är det också viktigt att du berättar vad du är intresserad av så att vi kan välja den valp som passar för det. Det är givetvis svårt att så tidigt i valpens liv veta, men det finns vissa riktlinjer att följa. Det finns inga garantier att just din valp blir champion, det beror också givetvis på dig och din träning med hunden.

Jag skulle vilja ta valpar på min hund när den är vuxen, får jag det?
När du köper din valp så blir den din, och du får göra vad du vill så länge du håller dig inom lagens ramar. För att hunden ska vara lämplig för avel behöver vissa kriterier uppfyllas, och du bör tänka igenom vilka mål du har med din avel. 


Jag har sett en valp på bild som jag fastnat för, kan jag boka den?
Ja, visst är de söta?! Men vi säljer inte någon valp till någon vi inte har träffat och fått möjlighet att prata med och lära känna lite mer. Vi är mycket noggranna med att valparna hamnar i bra hem, och det är viktigt att rätt valp hamnar hos rätt ägare. Därför är det viktigt att vi träffar dig och lär känna dig mer för att förstå vad du vill med din valp i framtiden. 

Vad har ni för krav på valpköpare?
Det är viktigt att köpet är välplanerat och att det finns en plan för var valpen ska vara när du arbetar, studerar eller är på semester. Små valpar får inte lämnas ensamma, och det finns även lagar som reglerar hur lång tid en vuxen hund får lämnas utan tillsyn och sällskap. Du bör vara införstådd med hundens behov av bra foder, skötsel, aktivering och följa djurskyddslagen.

Jag är inte så intresserad av varken utställning eller att tävla, jag vill ha en hund som sällskap?
Vi har inga krav på att du ska ställa ut eller tävla med din hund. Vi blir förstås väldigt glada om du vill prova på utställning eller andra aktiviteter, men det är inget krav. Det är viktigt att vara införstådd i rasens aktivitets behov!!

 Vi önskar dock att du genomför BPH/MH med din hund när den har fyllt 1 år, vilket är viktigt för vår möjlighet att utvärdera kullen. Det är en mycket rolig aktivitet som ger dig mycket kunskap om din hund som individ.

På Masarna har vi krav på att du röntgar valpens höfter och armbågar när den fyllt 1 år.

Jag är äldre/yngre och undrar om ni har någon åldersgräns?
Vi är noggranna med att varje valp hamnar i ett lämpligt hem och ser inte ålder som avgörande. Om du är yngre ser vi gärna att du har en vuxen som kan hjälpa dig med ansvar och ekonomin kring hunden.

Kan jag köpa valpen på avbetalning?
Nej, vi säljer inte valpar på avbetalning.

När kan jag komma och hälsa på valparna?
Från och med det datum valparna fyller 5 veckor är du välkommen att boka en tid för att komma och hälsa på oss, mamman och valparna.

När kan jag hämta hem min valp?
Valpen kan flytta hemifrån när den är 8 veckor gammal, vaccinerad, avmaskad, försäkrad och har ett veterinärintyg som inte är äldre än 7 dagar. Kontakta oss i god tid för att bestämma hämtningsdagen.

Vad händer när jag hämtar min valp?
Det är viktigt att valpen får lugn och ro de första dagarna hemma. Ett valpkit med mat, en filt som luktar mamma och lite information följer med valpen.
 Veterinärvård är dyrt, så vi rekommenderar att du håller din valp väl försäkrad.


Kan man kontakta er om man har frågor?
Absolut! Vi uppmuntrar dig att kontakta oss med alla frågor angående valpen. Vi finns här för att hjälpa till när som helst.
Vi vill hålla kontakten med er och följa upp allt, så vi har skapat en exklusiv facebookgrupp för våra valpköpare där ni kan hålla kontakt med varandra och oss, samt ta del av information och tips.

Vårt kennelnamn är Wie Humelies, och valparna kommer att döpas efter vissa teman på olika språk. Du får dock välja det namn du vill att din valp ska lyssna till.

Hur kan jag kontakta er?
Under fliken "Kontakt" hittar du alla kontaktuppgifter eller fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig.

Vad innebär begreppet "fodervärd"?
Fodervärd är en term som används när en person väljer att ta hand om en hund åt uppfödaren, vilket innebär att både rättigheter och skyldigheter följer med. Svenska Kennelklubben (SKK) har tydliga regler för detta som du kan läsa mer om här. En hund som placeras som foderhund kostar inget i inköp, istället betalas hunden genom att kenneln får ta ett visst antal kullar, vanligtvis två kullar för en tik och sex kullar för en hane. Det är av stor vikt att noggrant överväga både för- och nackdelar samt vara väl informerad om villkoren innan man tar en hund som fodervärd, både för ens egen, hundens och uppfödarens skull.


När det gäller en fodervärdstik förväntas hunden vara borta under längre perioder för valpning, och det är viktigt att vara medveten om att hon kan behöva bo hos uppfödaren i cirka 10 veckor när det är dags. En foderhane måste också vara tillgänglig för avel med relativt kort varsel.
Valet av fodervärdar till hundar är en noggrann process där stor vikt läggs vid personen och relationen mellan fodervärden och uppfödaren. Ett gott samarbete och ömsesidig överenskommelse är avgörande, eftersom ett fodervärdsavtal sträcker sig över en längre period och det är viktigt att alla parter känner sig trygga med att avtalet följs. Uppfödaren söker fodervärdar som har god kunskap om rasen och dess behov, både när det gäller päls och aktiviteter. En genuin passion för att vara aktiv med hunden . 

Intresse för utställning och/eller arbetsgrenar är också en fördel, liksom att bo i närheten av uppfödaren.
De hundar som väljs ut för att placeras som fodervärdar är hundar som uppfödaren önskar behålla för avel i kenneln och som förväntas bidra till rasens utveckling. För att en hund ska vara lämplig för avel är det viktigt att den är frisk, representativ för rasen och har en god mentalitet. Valet av vilken hund, färg och kön som lämpar sig för avel är svårt att fastställa innan valparna är lite äldre, vilket innebär att löften om valpar inte kan ges tidigt och att bedömningar kan ändras under valparnas uppväxt.
I vissa fall kan uppfödaren välja att sälja en valp med behållen avelsrätt, vilket innebär att uppfödaren har rätt att använda hunden i avel för en viss period. Då kostar valpen halva köpesumman vid hämtning. Mer information om detta finns att läsa på SKK´s sida